Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ


Με Νομοθετική ρύθμιση, η Κυβέρνηση Παπανδρέου, επιχειρεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο χώρο των εργασιακών δικαιωμάτων, εις βάρος των Εργαζομένων και φυσικά υπέρ των Εργοδοτών και του Κεφαλαίου.
Με πρόσχημα την προσδοκόμενη αύξηση της ανταγωνιστικότητας, καταργεί όλα τα εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα τα τελευταία 100 χρόνια. 
Με τις νέες ρυθμίσεις  της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η ελληνική αγορά εργασίας απελευθερώνεται πλήρως και καθίσταται στην ουσία άναρχη,  ισοπεδώνοντας  τα εργασιακά δικαιώματα.


Κατάρτιση Επιχειρησιακών Συμβάσεων
Επιτρέπεται η υπογραφή «ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων»,οι οποίες θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων χωρίς περιορισμούς.
Με τις νέες ρυθμίσεις στην ουσία καταργούνται οι Κλαδικές Συμβάσεις, ανοίγοντας το δρόμο, στις Επιχειρησιακές Συμβάσεις Εργασίας, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων.
Ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για μείωση μισθών έως και 25% .
Φυσικά με την υπογραφή των Επιχειρησιακών Συμβάσεων, δημιουργείται αυτόματα ο κίνδυνος της εμφάνισης των Ατομικών Συμβάσεων
Με την εφαρμογή των Επιχειρησιακών Συμβάσεων, θα ελαστικοποιηθούν βάναυσα οι εργασιακές σχέσεις. Θα είναι πλέον στην ευχέρεια του εργοδότη, να καθορίζει τις προϋποθέσεις εργασίας, μετατρέποντας κατά το δοκούν, την πλήρη απασχόληση, σε μερική απασχόληση, σε εκ περιτροπής απασχόληση, ή ακόμα και σε διαθεσιμότητα, καθιστώντας τον εργαζόμενο έρμαιο και υποχείριο στις ορέξεις των εργοδοτών.

Τα κριτήρια έγκρισης και εφαρμογής των παραπάνω μέτρων από τους αρμόδιους φορείς, δεν κρίνονται ικανοποιητικά, αφού για την υπαγωγή μιας επιχείρησης στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, αρκεί να κατατεθεί μια απλή αίτηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, από τον Εργοδότη και τον Εργαζόμενο, χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος  έλεγχος της βιωσιμότητας της Επιχείρησης.
Φυσικά ο Εργαζόμενος υπό τον φόβο της απόλυσης, θα αποδεχθεί τους όρους του Εργοδότη.

Απολύσεις χωρίς αποζημίωση
Αν κάποιος εργαζόμενος, απολυθεί εντός του έτους από την πρόσληψή του, τότε δεν δικαιούται αποζημίωσης, αφού με το νέο Νόμο, ο πρώτος χρόνος εργασίας θεωρείται «δοκιμαστικός»

Μειωμένη αποζημίωση
 Η αποζημίωση απόλυσης για όσους απασχολούνται πλέον του έτους  έως 24 μήνες,  μειώνεται  στο ένα μηνιάτικο (από δύο που ήταν μέχρι σήμερα. Αν μάλιστα ο εργαζόμενος ειδοποιηθεί «εγκαίρως » για την απόλυσή του, τότε το ποσό αποζημίωσης, θα μειώνεται επιπλέον.


Μερική απασχόληση

Οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, όταν εργάζονται παραπάνω ώρες από όσες προβλέπει η σύμβασή τους, δεν θα αμείβονται υπερωριακά, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά η αμοιβή τους θα είναι ανάλογη με αυτήν του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης, χωρίς προσαυξήσεις. Δηλαδή στην ουσία, εξαφανίζονται οι υπερωρίες των μερικώς απασχολουμένων.



Διαθεσιμότητα
Η Επιχείρηση, έχει το δικαίωμα να θέτει σε διαθεσιμότητα(στην ουσία να απολύει χωρίς αποζημίωση) τους εργαζόμενούς, έως και 9 μήνες, επεκτείνοντας τη διάρκεια από τους 6 μήνες που ίσχυε μέχρι και σήμερα.


Επεκτείνεται η Ενοικίαση Εργαζομένων

Ένας Εργοδότης, μπορεί να «επενοικιάζει» τους Εργαζόμενούς του σε έναν τρίτο, μέχρι και 36 μήνες, από 18 μήνες που ίσχυε μέχρι και σήμερα. Άλλη μια επέκταση των μέτρων της Ν.Δ., όπως συνέβη και στην περίπτωση της διαθεσιμότητας.
Άλωση και του ΟΜΕΔ
Ο  Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), κύριο όπλο των εργαζομένων απέναντι στην αυθαιρεσία των Εργοδοτών, παραδόθηκε στην Εργοδοσία. Πλέον  μπορούν να προσφεύγουν σε αυτόν και οι εργοδότες σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία για την υπογραφή των συμβάσεων εργασίας.  

Ενώ μέχρι σήμερα, ο εργαζόμενος μπορούσε να προσφύγει στον ΟΜΕΔ. μονομερώς, διεκδικώντας καλύτερες Συμβάσεις Εργασίας, με τις νέες ρυθμίσεις, στο Όργανο μπορούν να προσφύγουν και οι Επιχειρήσεις διεκδικώντας περισσότερα κέρδη για το Κεφάλαιο και λιγότερα για τους Εργαζόμενους.


Μείωση της αμοιβής για τους Νέους έως 25 ετών.
Η αμοιβή των νέων, ηλικίας από 18 έως 25 ετών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας θα είναι έως και 20% χαμηλότερη από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή ο μισθός θα ανέρχεται μετά βίας, στα 600€.

Υπερωριακή απασχόληση χωρίς αμοιβή
Η Επειχείρηση, θα έχει το δικαίωμα να απασχολεί των εργαζόμενο υπερωριακά για διάστημα έως και 6 μήνες, χωρίς να του καταβάλει υπερωριακή αποζημίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου