Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Τι σημαίνει “χρεοκοπία” για τη χώρα

 Χρεοκοπία σημαίνει ότι ένα κράτος σταματά να πληρώνει τις υποχρεώσεις του λόγω αδυναμίας.


Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματά να υπάρχει το κράτος η οργανωμένη δομή του Δημοσίου και της  κοινωνίας.


Όμως….




  Με βάση τις προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις, στην αρχή δημιουργείται  μια αναστάτωση μερικών ημερών στην καθημερινή ζωή αλλά μετά, αυτή επανέρχεται, σε καμία περίπτωση όμως στις προ χρεοκοπίας συνθήκες διαβίωσης.


Στη συνέχεια το κράτος σταματά να πληρώνει τους πιστωτές(Διεθνή Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, εγχώριοι Επενδυτές κλπ.) και μετά διαπραγματεύεται μαζί τους, τι και πότε μπορεί να τους δώσει από το χρέος και ποιο μέρος θα διαγράψουν.


Φυσικά το… κράτος μειώνει τις δαπάνες δραστικά και πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτό χάνουν τη δουλειά τους και το εισόδημά τους. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μειωθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών, στη συνέχεια εκ των πραγμάτων, θα μειωθεί η κίνηση στην αγορά με αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα των Επιχειρήσεων και τελικά να χάσουν τη δουλειά τους και πολλοί από αυτούς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.


Η εμπειρία των χρεοκοπιών είναι οδυνηρή και κοινωνίες που δεν διακρίνονται για τη συνέπεια και την οργάνωση, όπως η Ελληνική, δύσκολα επανακάμπτουν.



Η Πτώχευση, δεν θα έβλαπτε τους πλούσιους και τους Κεφαλαιοκράτες, αλλά θα έπληττε καίρια τα Μεσαία στρώματα και τους Φτωχούς.
Όμως, με τα Μέτρα της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, τα Μεσαία στρώματα και οι Φτωχοί ήδη βλάπτονται και βιώνουν εντονότερα την Κρίση.






Τι σημαίνει η Χρεοκοπία για τις:


 Τράπεζες…


Τα έσοδα των Τραπεζών, προέρχοντια από τις επενδύσεις στα Κρατικά Ομόλογα και από τα Δάνεια που έχουν διαθέσει στους πελάτες τους. Μια ενδεχόμενη Χρεοκοπία σημαίνει ότι τα κρατικά ομόλογα θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος της αξίας τους. Αυτό θα οδηγήσεις τις Τράπεζες, να προχωρήσουν σε μεγάλες περικοπές δαπανών, απολύσεις, ανεργία, άρα αύξηση των επισφαλειών και τελικά σε ύφεση.  Συμπέρασμα, όσες τράπεζες επιβιώσουν με διάφορες ενέσεις θα χρειαστούν χρόνια να συνέλθουν.


Οι καταθέσεις, τουλάχιστον ένα μέρος εξ αυτών είναι τυπικά και Νομοθετικά εγγυημένες.


Αλλά δεν γνωρίζουμε, που θα βρουν το ρευστό οι Τράπεζες, για να επιστρέψουν στο Καταθέτες,  αφού οι καταθέσεις, έχουν δοθεί σαν δάνεια στους δανειολήπτες.


Παρ’ όλα αυτά ιστορικά σε περιπτώσεις χρεοκοπιών κρατών οι κυβερνήσεις ρυθμίζουν με πολιτικές αποφάσεις τι ακριβώς θα συμβεί. Αν θα κλείσουν τα υποκαταστήματα, για πόσο και τι θα πουλάνε όταν ανοίξουν και με ποιους όρους, το ορίζουν οι κυβερνήσεις στο βαθμό που υποτίθεται ότι πάνε σε ένα σχέδιο χρεοκοπίας συντεταγμένα.


Ιδιωτικές επιχειρήσεις – μετοχές.


Πριν και μετά την ανακοίνωση χρεοκοπίας οι μετοχές υπόκεινται σοκ πωλήσεων. Η ζήτηση πέφτει και κατά συνέπεια τα κέρδη εξανεμίζονται και πολλές Εταιρείες, θα βάλουν λουκέτο.


Υπάρχουν όμως και επιχειρήσεις που έχουν δραστηριότητες σε άλλες αγορές εκτός της χώρας που χρεοκοπεί. Αυτές θα επηρεαστούν λιγότερο και ενδεχομένως στον πανικό του χρηματιστηρίου οι μετοχές τους να αποτελέσουν ευκαιρίες.


Ακίνητα.


Τα ακίνητα χάνουν την αξία πώλησης και άρα επένδυσης καθώς η κρίση προκαλεί μείωση της ζήτησης. Οι χρεοκοπίες νοικοκυριών θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε μαζικές κατασχέσεις και πωλήσεις ακινήτων και αυτό ενδέχεται να πιέσει περαιτέρω τις τιμές.


Γενικά μιλώντας μια κρίση ενδεχομένως να δημιουργήσει ευκαιρίες για αγορές ακινήτων κάτω του κόστους κατασκευής. Αλλά θέλει υπομονή και μετρητά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου